תכנית אורח חיים בריא לילדים ונוער
לפרטים לחצו כאן
הרצאות וסדנאות לארגונים
לפרטים לחצו כאן
הספר יובל אוכל בריא

תזונה נכונה לילדים
רב מכר ! 

לפרטים לחצו כאן
הטיפים של יסמין
לפרטים לחצו כאן
משתמש
סיסמה

דיאטה להפחתת לחץ הדם

 

כיצד מסייעת דיאטה בהורדת לחץ הדם?

אצל רבים מאתנו, בשלב זה או אחר בחיים יתגלה מצב של לחץ דם גבוה. הסטטיסטיקה מורה על כך שתופעה זו קיימת כמעט אצל כולם, אך אצל רבים, לא חשים בבעיה לפחות עד שמופיעים תסמינים כגון כאבי ראש, סחרחורות או דימומים מהאף. לחץ דם גבוה הינו שכיח בעיקר אצל אנשים מבוגרים: אצל גברים התופעה שכיחה במיוחד עם הגיעם לגיל העמידה, ואולם אצל נשים, שכיחות התופעה עולה בעקבות הפסקה הווסת ותסמיני גיל המעבר.

לחץ דם גבוה נוצר כאשר זרימת הדם מהלב היא חזקה, ובנוסף לכך ישנה בעורקים התנגדות לזרימה זו. יתר לחץ דם יכול להוות סיכון ממשי לחיינו והוא עלול להביא להתקף לב או שבץ. אצל אנשים אשר נמדד אצלם לחץ דם גבוה יותר מן הנורמלי, ממליצים הרופאים על לקיחת תרופות להורדת לחץ הדם באופן קבוע, או לחלופין – ממליצים על שינויים משמעותיים באורח החיים, כגון תזונה נכונה, פעילות גופנית ועוד.

לתזונה שלנו ישנו משקל רב במשוואה הזו, ולכן פעמים רבות, דיאטה בליווי של תזונאית קלינית יכולה לעזור בהפחתת לחץ הדם. הנה מספר דוגמאות להשפעת הדיאטה על הפחתת לחץ הדם:

  1. השמנת יתר מעלה את הסיכון ליתר לחץ דם – ככל שמשקל גופנו גבוה יותר, אנו זקוקים ליותר דם על מנת לספק חמצן לרקמות בכל איברי הגוף. במקרים אלה, זרימת הדם מהלב מוגבר, מה שגורם לעומס יתר בתוך העורקים – כלומר לחץ הדם עולה. מסיבה זו, אנשים אשר גילם סביב גיל העמידה, והם בעלי לחץ דם גבוה ומשקל גופם גבוה – נמצאים בסיכון. פעמים רבות הרופא יפנה את המטופלים הללו לתזונאית להתאמת דיאטה ייחודית.
  2. ריכוז נתרן גבוה מידי במזון גורמת לאגירת נוזלים בגוף, ומצב זה גורם ללחץ הדם לעלות. רבים מאתנו צורכים כמויות גדולות מידי של נתרן, הרבה מעבר לנחוץ לתפקוד הגוף. הסיבה לכך היא שהמזון שלנו פשוט מלוח מידי, כיוון שהתרגלנו שללא מלח המזון תפל ופחות טעים. דיאטה להורדת לחץ הדם מחייבת הפחתה משמעותית בכמויות המלח בבישול, וכמובן הימנעות מחטיפים מלוחים למיניהם. צריכה גבוהה של נתרן לצד צריכה מעטה מידי של אשלגן – מינרל המווסת את כמות הנתרן בתוך התא – מגדילה את הסיכון ללחץ דם גבוה.
  3. מחסור בסידן – הסידן אחראי על הגברת ההפרשה של נתרן החוצה מן הגוף באמצעות השתן, ולכן הוא מסייע בהפחתת לחץ דם אצל מי שיש לו נטייה לכך, אך גם בקרב אנשים בריאים.
  4. שתיית אלכוהול – שתיית כמות גדולה של אלכוהול גורמת להגברת קצב הלב וזרימת הדם ולכן מעלה את לחץ הדם. לבעלי יתר לחץ דם, מומלץ להימנע משתיית אלכוהול.
  5. דיאטה לבעלי לחץ דם גבוה תעודד אכילת ירקות ופירות. אלה מסייעים להפחתת לחץ הדם מכיוון שהם מכילים סיבים תזונתיים הגורמים תחושת שובע ומפחיתים את הסיכון להשמנה, וכן הם מפחיתים את ספיגת הנתרן בגוף, שהוא כאמור אחד הגורמים לעליית לחץ הדם.
  6. גמישות כלי הדם – ישנם מרכיבים שונים בתזונה שלנו אשר משפיעים על הגמישות ועל החוזק של כלי הדם, ולכן הנם חשובים מאוד לבריאותנו: ראשית הביופלבנואידים המצויים בפירות וירקות, ושנית, חומצות שומן מסוג אומגה 3. חומצות שומן אלה קיימות בעיקר בדגים כגון הליבוט, טונה וסלמון, ולכן מומלץ להקפיד על אכילת דגים אלה.
ק"ג
שם
טלפון
דוא"ל
דוא"ל
שם