תכנית אורח חיים בריא לילדים ונוער
לפרטים לחצו כאן
הרצאות וסדנאות לארגונים
לפרטים לחצו כאן
הספר יובל אוכל בריא

תזונה נכונה לילדים
רב מכר ! 

לפרטים לחצו כאן
הטיפים של יסמין
לפרטים לחצו כאן
משתמש
סיסמה

התמכרות לאוכל

 

כדי לדעת האם התמכרתם לאוכל בכלל או למאכל מסוים, ענו על השאלות הבאות –

  1. האם את/ה מרגיש חובה לאכול שוקולד לפחות פעם בשבוע?
  2. האם יש משקה שאת/ה נוהג לשתות קבוע מידי יום ואינך מוכן לוותר עליו? (קפה, דיאט קולה  וכד').
  3. האם קורה לך לעיתים קרובות שאתה מרגיש שאכלת עד כדי התפוצצות כי פשוט לא היית מסוגל/ת להפסיק לאכול?
  4. האם יש מאכלים שכשהם נמצאים בבית , את/ה לא נרגע/ת עד שהם מתחסלים?

אם עניתם על 2 שאלות בחיוב, יש סיכוי שאתם מכורים לאוכל, מאכל או משקה כלשהוא.

התמכרות היא תופעה שבה אדם מפתח תלות פיזית או פסיכולוגית וכפייתיות כלפי חומר או פעילות מסוימת.  
עד לא מזמן נהוג היה לתאר התמכרות לנושאים כמו סיגריות, אלכוהול, סמים וכו'.

בשנים האחרונות נעשו מחקרים המוכיחים כי קיימת התמכרות לאוכל , והיא פועלת בדיוק כמו התמכרות לסמים . התגלה כי האזור במוח שבו מתעוררת תשוקה לסם אצל מכורים לסמים, הוא אותו אזור האחראי על תחושת השובע והרעב. 

מבחינה התנהגותית יש דמיון בין התמכרות לאוכל לבין כל התמכרות אחרת –

ראשית, יש צריכה גבוהה מהנדרש, והיא מתגברת עם הזמן.

שנית, יש התעסקות סביב הנושא – צרכני סמים מתעסקים בלמצוא, לרכוש, לאחסן וכו' . צרכני אוכל מתעסקים בקניות מאסיביות של מצרכים , בהסתובבות במטבח , בחיפוש אחרי "משהו" וכו'.

דמיון נוסף הוא ההסתגרות החברתית – ככל שההתמכרות מתגברת , האדם נמנע מנסיבות חברתיות, מעדיף להסתגר בבית מאשר להתערות בחברה וכו'.

והדמיון הכי משמעותי  בין השניים הוא העובדה שמכורים מודעים לנזק שהתמכרותם מסבה להם, ויחד עם זאת הם מתקשים להשתלט עליה ולהפטר ממנה.

 

אם כך, נשאלת השאלה מדוע אנו מכנים כמכורים, את אלה הצורכים קבוע סמים / אלכוהוליסטים וכו', ואילו את בעלי המשקל העודף איננו מכנים מכורים? והרי מבחינה פיזיולוגית הדבר הוכח כזהה.

הסיבה לכך ככל הנראה נעוצה בעובדה, שהתמכרות מיוחסת למיעוט, בעוד השמנת יתר היא תופעה רווחת מאוד בחברה, הרבה יותר מהתמכרויות אחרות.

הטיפול בהתמכרות לאוכל דומה לגמילה אבל ההבדל המהותי הוא שבניגוד לסמים או אלכוהול, אין מדובר בגמילה טוטאלית כי הרי אנו חייבים להמשיך לאכול על מנת להתקיים.  זה הופך את הגמילה למורכבת היות וצריך ללמד את עצמנו הרגלי אכילה נכונים, וכן כיצד להפוך את האוכל מ- צורך, דחף, הרגל, מנחם, מרגיע, חבר בשעת מצוקה, לצורך קיומי ולהנאה שהיא תחת שליטתנו.

לא כל אדם יכול להתמכר לחומר מסוים או להתנהגות כלשהיא. ישנם אנשים בעלי נטייה התמכרותית . אנשים אלה עלולים להחליף התמכרות אחת באחרת. לדוגמא אחד ממכריי שהפסיק לעשן לפני מס' שנים ותוך שנה , הוסיף למשקלו 30 ק"ג. אם היה מטפל בהתמכרות מבחינה רגשית, פסיכולוגית, יש סיכוי שהיה נפטר ממנה לצמיתות. אבל היות והוא עשה רק חצי מהתהליך – כלומר עבר גמילה פיזית מבלי לתת את הדעת על הגמילה הפסיכולוגית שיש לעבור , נוצר מצב בו הוא החליף התמכרות אחת באחרת. 

הטיפול בהתמכרות לאוכל הוא כמו בכל התמכרות – משולב.  הדרך הנכונה ביותר לגשת לנושא היא לשלב טיפול תזונתי צמוד, יחד עם תמיכה מנטלית  בו זמנית.

גמילה מהתמכרות לאוכל רק באמצעות תפריט ושקילה היא מוטעית לטעמי, היות וזה הופך אותה למשהו זמני. ברגע שמבררים לעומק – מדוע אני מכור לאוכל, מה מוביל אותי להמשיך בהתמכרות הזו, ופותרים את הבעיה האמיתית , רק אז הגמילה עשויה להצליח לתמיד.  

ק"ג
שם
טלפון
דוא"ל
דוא"ל
שם