הקשר בין תזונה נכונה לנפש
אוכל ושתייה מספקים לאדם, כמו לכל יצור חי אחר, את האנרגיה הדרושה לו כדי לחיות. אבל בניגוד לבעלי החיים בטבע, האדם לא אוכל רק כשהוא רעב. ישנן עוד סיבות רבות אחרות בגללן הוא מחליט לצרוך מזון, מה שיכול להשפיע מאוד לא רק על גופו, אלא גם על מצבו הנפשי. הים ידוע בוודאות כי ישנו קשר חזק בין תזונה נכונה לבין נפש האדם.
אכילה בהתאם למצב הרוח
מי מאיתנו לא עושה זאת? מטייל אל המקרר כשמשעמם, צורך כמויות גדולות של שוקולד כשהוא מצוברח או עצוב, ומצד שני אוכל ארוחה אחת ביום או כמעט צם כשהוא עמוס בעבודה. אין ספק: האדם סיגל לעצמו אורח חיים בו האכילה מושפעת ישירות ממצבו הנפשי ומהגירויים שנמצאים סביבו. ומומלץ מאוד להיפטר מהנטייה הזו.
ברור שאכילה כזו אינה מסייעת לבריאות הגוף ובנוסף, היא משפיעה גם על התחושה שלנו. אדם שאוכל לא מסודר ובכמויות משתנות, נתקף בבולמוס אכילה לצד התנזרות מאוכל למשך שעות, ירגיש זאת במעשיו: הוא יהיה לחוץ, עצבני ודרוך יותר. תזונה נכונה ומסודרת מאפשרת לכל אחד לארגן את יומו ולהפוך את חייו למתוכננים ומסודרים יותר.
כאשר מועדי הארוחות ומשכן ידוע מראש, הנפש הופכת לרגועה יותר. הלחצים נפסקים, התחושה שהיום כולו מבולגן נעלמת ובאופן כללי, פשוט יותר לתפקד. לכן, במקומות רבים ממליצים על דיאטה שמקפידה גם על סדר יום. תזונה בריאה היא תזונה מאורגנת וסדורה, שאינה משאירה מקום לפספוסים, מתחים ועצבים.
מזון מביא שמחה – תזונה נכונה גורמת לאושר
כולנו בוודאי שמחים על הזכות לאכול מזון מסודר ועשיר, במיוחד כשרעבים. אדם שמח הוא אדם שבע, ללא ספק – אך אפשר לעשות גם יותר מזה למען מצב רוח טוב: לצרוך מזון שמסייע להרגשה טובה ואפילו לאופוריה.
בשנים האחרונות התברר כי צריכה של תזונה נכונה משפרת את הרגשתו של האדם. מדוע זה קורה? בשל צריכת אבות המזון בצורה מספקת. אלו כוללים ויטמינים ומינרלים שמתפרקים בגוף ומגיעים למוח בצורת חומרים נוגדי דיכאון – ממש כמו התרופות הניתנות לאנשים שסובלים מדפרסיה כרונית.
על פי המחקרים שנעשו בתחום, מסתבר כי חומרים מסוימים המצויים במוצרי מזון ספציפיים, משפיעים על פעילות הנוירונים במוח (החלקים האחראיים על מערכת העצבים). החומרים הללו נמצאים בין היתר במאכלים הבאים:
- גרנולה
- אבוקדו
- בטטה
- צימוקים
- תרד
אותם מאכלים, בשילוב ויטמינים מקבוצת ה-B וחומצה פולית, מגבירים את ייצור הסרוטונין, שהתברר כנוגד דיכאון טבעי. המסקנה ברורה: תפריט תזונה נכונה שכולל את מוצרי המזון שהוזכרו כאן, בהחלט תביא לשיפור מצב הרוח.
תזונה נכונה מגיל צעיר 'תייצר' אדם אופטימי
הרגילו את ילדיכם להקפיד על תזונה נכונה בגיל ההתבגרות וגם לפני כן, עוד כשהם ילדים. ספרו להם על היתרונות של תזונה בריאה וגם על הסכנות באכילת מזון בצורה לא מסודרת. הראו להם כי גם אתם מקפידים על כך.
הקפדה על תזונה נכונה מגיל קטן משתלמת גם בגילאים מבוגרים הרבה יותר. הרגלי אכילה נכונים, סדר יום והימנעות מצריכת מזון לא מאוזנת יתרמו לשמירה על מצב רוח טוב, ימנעו עצבים וריבים מיותרים וישפרו את ההרגשה. גוף בריא מתחיל תמיד מנפש בריאה וחזקה, אך שניהם לא יוכלו להתקיים ללא תרבות אכילה והקפדה על מזון בריא ואיכותי.
מידע נוסף אודות: